Klimaat Azoren: Een Paradijselijk Klimaat op de Portugese Eilanden

De Azoren, een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, zijn een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. De eilanden zijn onderdeel van Portugal en liggen op ongeveer 1500 kilometer ten westen van het vasteland van Portugal. Het klimaat op de Azoren is uniek en heeft een grote invloed op de flora en fauna van de eilanden.

Algemene feiten over de Azoren

De Azoren bestaan uit negen eilanden die verdeeld zijn over drie groepen: de oostelijke groep (São Miguel en Santa Maria), de centrale groep (Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico en Faial) en de westelijke groep (Corvo en Flores). De eilanden hebben een totale oppervlakte van ongeveer 2.333 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 245.000 mensen.

De Azoren zijn een populaire bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers vanwege de prachtige natuur en de vele outdoor activiteiten die er te doen zijn. Zo kun je er wandelen, fietsen, duiken, walvissen spotten en nog veel meer. Daarnaast zijn er ook veel historische bezienswaardigheden te vinden op de eilanden, zoals oude kerken en kloosters.

Het klimaat op de Azoren

Het klimaat op de Azoren is een subtropisch klimaat met milde temperaturen gedurende het hele jaar. De eilanden hebben een gematigd klimaat vanwege de invloed van de Atlantische Oceaan en de Golfstroom. Hierdoor zijn de temperaturen op de Azoren gemiddeld tussen de 14 en 22 graden Celsius.

De Azoren hebben een hoge luchtvochtigheid en er valt het hele jaar door regen. De meeste regen valt in de wintermaanden, van november tot en met maart. In de zomermaanden, van juni tot en met september, is het droger en zonniger op de eilanden. De zon schijnt dan gemiddeld zo’n 7 uur per dag.

Invloed van het klimaat op de flora en fauna

Het klimaat op de Azoren heeft een grote invloed op de flora en fauna van de eilanden. Door de hoge luchtvochtigheid en de vele regenval is de natuur op de Azoren zeer groen en weelderig. Er groeien veel verschillende soorten planten en bomen, waaronder laurierbomen, ceders en eucalyptusbomen.

Ook de fauna op de Azoren is uniek vanwege het klimaat. Zo leven er op de eilanden verschillende soorten vogels, waaronder de Azorengoudvink en de Azorengors. Daarnaast zijn de Azoren ook een belangrijke plek voor walvissen en dolfijnen. Er zijn verschillende soorten walvissen te vinden in de wateren rondom de eilanden, waaronder de potvis, de gewone vinvis en de blauwe vinvis.

De beste tijd om de Azoren te bezoeken

De beste tijd om de Azoren te bezoeken is van mei tot en met september. In deze periode is het droger en zonniger op de eilanden en zijn de temperaturen aangenaam. Daarnaast is dit ook de beste tijd om walvissen en dolfijnen te spotten, omdat zij zich dan dichter bij de kust bevinden.

Als je van wandelen houdt, kun je het beste in de lente of de herfst naar de Azoren gaan. In deze periodes is de natuur op zijn mooist en zijn de temperaturen nog steeds aangenaam. In de wintermaanden kan het op de eilanden erg nat en winderig zijn, waardoor sommige activiteiten niet mogelijk zijn.

Conclusie

Het klimaat op de Azoren is uniek en heeft een grote invloed op de flora en fauna van de eilanden. Door de hoge luchtvochtigheid en de vele regenval is de natuur op de Azoren zeer groen en weelderig. Daarnaast zijn de Azoren ook een belangrijke plek voor walvissen en dolfijnen. De beste tijd om de Azoren te bezoeken is van mei tot en met september, maar ook in de lente en de herfst is het er prachtig. Of je nu van wandelen, fietsen, duiken of walvissen spotten houdt, de Azoren hebben voor iedereen wat te bieden.

Plaats een reactie