Klimaat Funchal: Alles wat je moet weten over het klimaat op Madeira

Funchal is de hoofdstad van het Portugese eiland Madeira, gelegen in de Atlantische Oceaan. Het eiland is een populaire vakantiebestemming vanwege het aangename klimaat, de prachtige natuur en de vele bezienswaardigheden. Het klimaat van Funchal is een belangrijke factor voor toeristen die het eiland bezoeken. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het klimaat van Funchal.

De ligging van Funchal

Funchal is gelegen op het eiland Madeira, dat onderdeel is van Portugal. Het eiland ligt in de Atlantische Oceaan, ongeveer 600 kilometer ten westen van de kust van Marokko. Madeira heeft een oppervlakte van ongeveer 740 vierkante kilometer en is daarmee ongeveer even groot als de provincie Utrecht.

De hoofdstad Funchal is gelegen aan de zuidkust van het eiland en heeft ongeveer 110.000 inwoners. Het is een levendige stad met veel bezienswaardigheden, zoals de kathedraal van Funchal, de botanische tuin en de markthal. Daarnaast staat Funchal bekend om de vele restaurants en bars waar je kunt genieten van de lokale keuken en wijnen.

Het klimaat van Funchal

Het klimaat van Funchal is een subtropisch klimaat, dat wordt beïnvloed door de ligging van het eiland in de Atlantische Oceaan. Door de invloed van de oceaan zijn de temperaturen het hele jaar door aangenaam en is er weinig sprake van grote temperatuurschommelingen. De gemiddelde temperatuur in Funchal ligt tussen de 16 en 22 graden Celsius.

De zomermaanden zijn warm en droog, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 30 graden Celsius. De wintermaanden zijn mild en nat, met temperaturen die zelden onder de 10 graden Celsius komen. Door de hoge luchtvochtigheid kan het in de wintermaanden wel wat klam aanvoelen.

De beste periode om Funchal te bezoeken is van mei tot en met september. In deze periode is het weer het meest stabiel en zijn de temperaturen het hoogst. In de zomermaanden kan het wel druk zijn op het eiland vanwege de vele toeristen die het eiland bezoeken.

Neerslag in Funchal

Neerslag is een belangrijke factor in het klimaat van Funchal. Het eiland Madeira staat bekend om de vele regen die er kan vallen, vooral in de wintermaanden. Door de ligging van het eiland in de Atlantische Oceaan kan er gemakkelijk vochtige lucht vanaf de oceaan het eiland bereiken, wat kan leiden tot veel neerslag.

Gemiddeld valt er in Funchal ongeveer 600 millimeter neerslag per jaar. De meeste neerslag valt in de wintermaanden, van november tot en met februari. In deze periode kan er soms wel meer dan 100 millimeter regen per dag vallen. In de zomermaanden is er minder neerslag, maar kan er nog steeds af en toe een bui vallen.

Conclusie

Het klimaat van Funchal is een belangrijke factor voor toeristen die het eiland Madeira bezoeken. Het subtropische klimaat zorgt voor aangename temperaturen het hele jaar door, met weinig grote temperatuurschommelingen. De zomermaanden zijn warm en droog, terwijl de wintermaanden mild en nat zijn. Neerslag is een belangrijke factor in het klimaat van Funchal, met de meeste neerslag in de wintermaanden.

Als je van plan bent om Funchal te bezoeken, is het aan te raden om dit te doen in de periode van mei tot en met september. In deze periode is het weer het meest stabiel en zijn de temperaturen het hoogst. Vergeet niet om een paraplu mee te nemen als je in de wintermaanden Funchal bezoekt!

Plaats een reactie