Klimaat Guatemala

Guatemala is een land in Midden-Amerika en heeft een tropisch klimaat. Het land is vooral bekend om zijn Maya-ruïnes, kleurrijke markten en prachtige natuur. Guatemala grenst aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador en heeft een kustlijn aan de Stille Oceaan en de Caribische Zee.

Klimaat

Guatemala heeft een tropisch klimaat met twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen loopt van november tot april en het regenseizoen van mei tot oktober. In de hooglanden kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen, terwijl het aan de kust juist erg warm kan zijn.

De temperaturen in Guatemala variëren sterk per regio. In de hooglanden is het gemiddeld zo’n 20 graden Celsius, terwijl het aan de kust gemiddeld 30 graden Celsius is. In de bergen kan het ’s nachts flink afkoelen, dus het is verstandig om warme kleding mee te nemen als je daar verblijft.

Het regenseizoen in Guatemala kan behoorlijk heftig zijn. Vooral in de maanden september en oktober kan er veel regen vallen, wat kan leiden tot overstromingen en modderstromen. Het is dan ook verstandig om deze maanden te vermijden als je naar Guatemala reist.

Natuur

Guatemala heeft een prachtige natuur met vulkanen, meren en regenwouden. Een van de bekendste bezienswaardigheden is de vulkaan Pacaya, die nog steeds actief is. Het is mogelijk om deze vulkaan te beklimmen, maar het is wel belangrijk om dit met een gids te doen.

Een andere populaire bestemming is het meer van Atitlán, dat omringd wordt door vulkanen en kleine dorpjes. Het is mogelijk om hier te zwemmen, kajakken en te wandelen. Ook de Maya-ruïnes van Tikal zijn een bezoek waard. Deze ruïnes liggen midden in de jungle en zijn een van de grootste en best bewaarde Maya-steden ter wereld.

Cultuur

Guatemala heeft een rijke cultuur met veel invloeden van de Maya’s. Veel Maya-tradities en -gebruiken zijn nog steeds terug te vinden in het dagelijks leven. Zo dragen veel vrouwen nog traditionele kleding en worden er regelmatig traditionele ceremonies gehouden.

Daarnaast staat Guatemala bekend om zijn kleurrijke markten, waar je handgemaakte souvenirs en lokale producten kunt kopen. Ook het eten in Guatemala is de moeite waard. Probeer bijvoorbeeld eens de traditionele bonenstoofpot of de tamales, een soort maïsdeeg gevuld met vlees of groenten.

Conclusie

Guatemala is een prachtig land met een rijke cultuur en een indrukwekkende natuur. Het klimaat is tropisch, met een droog seizoen van november tot april en een regenseizoen van mei tot oktober. Het land heeft veel te bieden, van Maya-ruïnes tot vulkanen en kleurrijke markten. Als je naar Guatemala reist, is het wel belangrijk om rekening te houden met het regenseizoen en eventuele overstromingen en modderstromen.

Plaats een reactie