Klimaat Innsbruck: Alles wat je moet weten over het weer in deze Oostenrijkse stad

Innsbruck is een prachtige stad in het westen van Oostenrijk, gelegen in de deelstaat Tirol. Het is de hoofdstad van Tirol en heeft ongeveer 130.000 inwoners. Innsbruck is vooral bekend om zijn prachtige bergen, historische gebouwen en wintersportmogelijkheden. Het is dan ook een populaire bestemming voor toeristen, zowel in de zomer als in de winter.

Het klimaat van Innsbruck

Het klimaat van Innsbruck is een typisch landklimaat met koude winters en warme zomers. De stad ligt in een dal tussen de bergen, waardoor het weer soms snel kan veranderen. In de winter kan het flink sneeuwen en kan de temperatuur dalen tot ver onder het vriespunt. In de zomer kan het juist erg warm worden, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 30 graden Celsius.

De beste tijd om Innsbruck te bezoeken is in de zomer, van juni tot en met september. Het weer is dan over het algemeen warm en zonnig, met af en toe een regenbui. In de winter is Innsbruck vooral populair onder wintersportliefhebbers. De stad ligt namelijk vlakbij verschillende skigebieden, waaronder het bekende skigebied Nordkette.

Temperatuur en neerslag in Innsbruck

De gemiddelde temperatuur in Innsbruck varieert sterk per seizoen. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond het vriespunt, terwijl het in de zomer gemiddeld zo’n 20 graden Celsius is. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde temperaturen per maand:

 • Januari: -2°C
 • Februari: 0°C
 • Maart: 4°C
 • April: 9°C
 • Mei: 14°C
 • Juni: 18°C
 • Juli: 20°C
 • Augustus: 20°C
 • September: 16°C
 • Oktober: 10°C
 • November: 3°C
 • December: -1°C

Naast de temperatuur is ook de neerslag in Innsbruck belangrijk om rekening mee te houden. In de zomer valt er gemiddeld zo’n 80 millimeter regen per maand, terwijl dit in de winter kan oplopen tot wel 100 millimeter per maand. In de winter valt de neerslag voornamelijk in de vorm van sneeuw.

Wat te doen in Innsbruck bij verschillende weersomstandigheden

Of je nu in de zomer of in de winter naar Innsbruck gaat, er is altijd genoeg te doen. Hieronder vind je een aantal tips voor activiteiten bij verschillende weersomstandigheden:

Bij mooi weer

Bij mooi weer is het heerlijk om te wandelen in de bergen rondom Innsbruck. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen, variërend van makkelijke wandelingen tot uitdagende bergtochten. Ook kun je een bezoek brengen aan het Schloss Ambras, een prachtig kasteel dat dateert uit de 16e eeuw.

Bij regenachtig weer

Bij regenachtig weer kun je een bezoek brengen aan een van de vele musea in Innsbruck. Het Tiroler Landesmuseum is bijvoorbeeld een aanrader, met een uitgebreide collectie over de geschiedenis van Tirol. Ook kun je naar de bioscoop gaan of een middagje gaan winkelen in het centrum van Innsbruck.

Bij sneeuw

Bij sneeuw is Innsbruck een paradijs voor wintersportliefhebbers. Je kunt skiën, snowboarden of langlaufen in een van de vele skigebieden rondom de stad. Ook kun je een bezoek brengen aan de beroemde skischans Bergisel, waar regelmatig wedstrijden worden gehouden.

Conclusie

Innsbruck is een prachtige stad in het westen van Oostenrijk, met een typisch landklimaat. In de winter kan het flink sneeuwen en kan de temperatuur dalen tot ver onder het vriespunt, terwijl het in de zomer juist erg warm kan worden. De beste tijd om Innsbruck te bezoeken is in de zomer, van juni tot en met september. Er is altijd genoeg te doen, of je nu van wandelen houdt of juist van wintersport. Kortom, Innsbruck is een ideale bestemming voor een vakantie in Oostenrijk.

Plaats een reactie