Klimaat Jamaica

Jamaica is een eiland in het Caribisch gebied en is gelegen ten zuiden van Cuba en ten westen van Haïti. Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 11.000 vierkante kilometer en heeft een bevolking van ongeveer 2,9 miljoen mensen. Jamaica is vooral bekend om zijn prachtige stranden, reggae muziek en de legendarische sprinter Usain Bolt.

Klimaat Jamaica

Het klimaat van Jamaica is tropisch en wordt beïnvloed door de passaatwinden en de warme golfstroom. De gemiddelde temperatuur op het eiland ligt tussen de 25 en 30 graden Celsius. De warmste maanden zijn juli en augustus, terwijl de koelste maanden januari en februari zijn. De regenval op Jamaica is onregelmatig en varieert sterk per regio. In het oosten van het eiland valt meer regen dan in het westen. Het regenseizoen loopt van mei tot en met oktober, maar ook buiten deze periode kan er regen vallen.

Vanwege het tropische klimaat is Jamaica een populaire vakantiebestemming. Toeristen komen vooral voor de prachtige stranden, de heldere zee en de vele watersportmogelijkheden. Daarnaast is Jamaica ook bekend om zijn reggae muziek en de vele festivals die het eiland rijk is.

Natuurrampen op Jamaica

Hoewel Jamaica een prachtig eiland is, is het ook gevoelig voor natuurrampen. Orkanen komen regelmatig voor in het Caribisch gebied en Jamaica is daarbij geen uitzondering. In 1988 werd het eiland getroffen door orkaan Gilbert, die grote schade aanrichtte. In 2012 werd Jamaica opnieuw getroffen door een zware storm, namelijk orkaan Sandy. Deze storm veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen, waardoor er veel schade ontstond.

Naast orkanen is Jamaica ook gevoelig voor aardbevingen. Het eiland ligt namelijk op de grens van twee tektonische platen, namelijk de Caribische plaat en de Noord-Amerikaanse plaat. In 1907 vond er een zware aardbeving plaats op Jamaica, waarbij meer dan 1000 mensen omkwamen. Sindsdien zijn er regelmatig aardbevingen op het eiland, maar deze zijn meestal niet zo zwaar.

Conclusie

Het klimaat van Jamaica is tropisch en wordt beïnvloed door de passaatwinden en de warme golfstroom. De gemiddelde temperatuur op het eiland ligt tussen de 25 en 30 graden Celsius. Jamaica is een populaire vakantiebestemming vanwege de prachtige stranden, de heldere zee en de vele watersportmogelijkheden. Het eiland is echter ook gevoelig voor natuurrampen, zoals orkanen en aardbevingen. Toch blijft Jamaica een prachtig eiland met een rijke cultuur en een vriendelijke bevolking.

Plaats een reactie