Klimaat Salta: ontdek de prachtige natuur van Argentinië

Salta is een provincie in het noordwesten van Argentinië en staat bekend om zijn prachtige natuur en rijke cultuur. Het klimaat in Salta is een belangrijke factor die bijdraagt aan de schoonheid van deze regio. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het klimaat van Salta en wat voor invloed dit heeft op de flora en fauna van deze regio.

Algemene feiten over Salta

Salta is een provincie in het noordwesten van Argentinië en heeft een oppervlakte van ongeveer 155.000 km². De provincie heeft een bevolking van ongeveer 1,2 miljoen mensen en de hoofdstad is de stad Salta. De regio staat bekend om zijn prachtige landschappen, waaronder de Andes, de Puna en de Valles Calchaquíes. Daarnaast heeft Salta een rijke cultuur met veel historische gebouwen en musea.

Het klimaat van Salta

Het klimaat van Salta wordt beïnvloed door de hoogte en de ligging van de regio. Het grootste deel van de provincie ligt op een hoogte van meer dan 1000 meter boven zeeniveau, waardoor het klimaat hier koeler is dan in de rest van Argentinië. Daarnaast ligt Salta in een gebied waar de vochtige lucht uit het oosten botst met de droge lucht uit het westen, wat zorgt voor een uniek klimaat.

Over het algemeen heeft Salta een droog klimaat met weinig neerslag gedurende het hele jaar. De gemiddelde jaarlijkse neerslag varieert van 200 tot 800 millimeter, afhankelijk van de locatie. De meeste neerslag valt in de zomermaanden, van december tot maart. In de wintermaanden, van juni tot augustus, is er weinig tot geen neerslag.

De temperaturen in Salta variëren sterk afhankelijk van de hoogte en de locatie. Over het algemeen zijn de temperaturen in de hoger gelegen gebieden koeler dan in de lager gelegen gebieden. In de zomermaanden, van december tot maart, kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 30 graden Celsius in de lager gelegen gebieden. In de hoger gelegen gebieden blijven de temperaturen meestal onder de 25 graden Celsius. In de wintermaanden, van juni tot augustus, kunnen de temperaturen dalen tot onder het vriespunt in de hoger gelegen gebieden.

Flora en fauna van Salta

Het klimaat van Salta heeft een grote invloed op de flora en fauna van deze regio. Door de droogte groeien er voornamelijk planten die goed bestand zijn tegen weinig water, zoals cactussen en vetplanten. In de hoger gelegen gebieden groeien voornamelijk grassen en struiken.

De fauna van Salta is zeer divers en omvat onder andere lama’s, vicuña’s, guanaco’s, poema’s, jaguars en condors. Veel van deze dieren zijn te vinden in de nationale parken van Salta, zoals het Nationaal Park Los Cardones en het Nationaal Park El Rey.

Bezienswaardigheden in Salta

Salta heeft veel te bieden op het gebied van bezienswaardigheden. Hieronder vind je een aantal hoogtepunten:

  • De stad Salta: deze stad heeft een rijke geschiedenis en veel historische gebouwen, zoals de kathedraal van Salta en het Museo de Arqueología de Alta Montaña.
  • De Valles Calchaquíes: deze vallei staat bekend om zijn prachtige landschappen en historische dorpjes, zoals Cachi en Cafayate.
  • De Andes: deze bergketen biedt prachtige uitzichten en is te bereiken via de beroemde Tren a las Nubes.
  • De Puna: dit hooggelegen gebied is de thuisbasis van vele wilde dieren en biedt prachtige uitzichten op de Andes.

Conclusie

Het klimaat van Salta is een belangrijke factor die bijdraagt aan de schoonheid van deze regio. Door de droogte groeien er voornamelijk planten die goed bestand zijn tegen weinig water, zoals cactussen en vetplanten. De fauna van Salta is zeer divers en omvat onder andere lama’s, vicuña’s, guanaco’s, poema’s, jaguars en condors. Salta heeft veel te bieden op het gebied van bezienswaardigheden, zoals de stad Salta, de Valles Calchaquíes, de Andes en de Puna. Kortom, Salta is een prachtige regio die zeker een bezoek waard is.

Plaats een reactie