Klimaat schaal: Wat is het en waarom is het belangrijk?

De klimaat schaal is een term die wordt gebruikt om het klimaat van een bepaalde regio of gebied te beschrijven. Het is een belangrijk concept omdat het ons helpt om het klimaat beter te begrijpen en te voorspellen. Het is ook een belangrijk hulpmiddel voor wetenschappers en beleidsmakers die werken aan het verminderen van de impact van klimaatverandering.

Wat is de klimaat schaal?

De klimaat schaal is een manier om het klimaat van een bepaalde regio of gebied te beschrijven. Het is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder temperatuur, neerslag, wind en luchtvochtigheid. Deze factoren worden gemeten over een bepaalde periode, meestal een jaar, en worden vervolgens gebruikt om het klimaat van een bepaalde regio te classificeren.

Er zijn verschillende klimaat schalen die worden gebruikt over de hele wereld. Een van de meest bekende is de Köppen-Geiger klimaat classificatie, die werd ontwikkeld door de Duitse klimatoloog Wladimir Köppen en later werd aangepast door de Russische klimatoloog Rudolf Geiger. Deze classificatie is gebaseerd op de temperatuur en neerslag van een bepaalde regio en verdeelt het klimaat in vijf hoofdcategorieën: tropisch, droog, gematigd, continentaal en pool.

Waarom is de klimaat schaal belangrijk?

De klimaat schaal is belangrijk omdat het ons helpt om het klimaat beter te begrijpen en te voorspellen. Door het klimaat van een bepaalde regio te classificeren, kunnen we beter begrijpen welke weersomstandigheden we kunnen verwachten en hoe deze ons dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Het kan ons ook helpen om beter voorbereid te zijn op extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, droogtes en overstromingen.

De klimaat schaal is ook een belangrijk hulpmiddel voor wetenschappers en beleidsmakers die werken aan het verminderen van de impact van klimaatverandering. Door het klimaat van een bepaalde regio te begrijpen, kunnen ze beter voorspellen hoe het klimaat zal veranderen als gevolg van menselijke activiteiten, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen en ontbossing. Dit kan hen helpen om effectievere maatregelen te nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de impact van klimaatverandering te verminderen.

Voorbeelden van klimaat schalen

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende klimaat schalen die worden gebruikt over de hele wereld. Hieronder staan enkele voorbeelden van klimaat schalen die worden gebruikt in verschillende delen van de wereld:

Köppen-Geiger klimaat classificatie

Zoals eerder vermeld, is de Köppen-Geiger klimaat classificatie een van de meest bekende klimaat schalen ter wereld. Het verdeelt het klimaat in vijf hoofdcategorieën:

 • Tropisch (A): warm en vochtig, met temperaturen boven de 18 graden Celsius en neerslag gedurende het hele jaar.
 • Droog (B): weinig neerslag, met temperaturen die kunnen variëren van zeer heet tot zeer koud.
 • Gematigd (C): milde temperaturen, met neerslag gedurende het hele jaar.
 • Continentaal (D): grote temperatuurverschillen tussen de zomer en de winter, met neerslag gedurende het hele jaar.
 • Pool (E): koud en droog, met temperaturen onder de 10 graden Celsius en weinig neerslag.

Trewartha klimaat classificatie

De Trewartha klimaat classificatie is een andere klimaat schaal die wordt gebruikt in delen van de Verenigde Staten. Het verdeelt het klimaat in zes hoofdcategorieën:

 • Tropisch nat (A): warm en vochtig, met neerslag gedurende het hele jaar.
 • Tropisch droog (Aw): warm en droog, met neerslag in de zomer.
 • Gematigd nat (Cf): milde temperaturen, met neerslag gedurende het hele jaar.
 • Gematigd droog (Cs): milde temperaturen, met weinig neerslag.
 • Koud nat (Df): koude temperaturen, met neerslag gedurende het hele jaar.
 • Koud droog (Ds): koude temperaturen, met weinig neerslag.

Thornthwaite klimaat classificatie

De Thornthwaite klimaat classificatie is een klimaat schaal die wordt gebruikt in delen van Noord-Amerika. Het verdeelt het klimaat in vijf hoofdcategorieën:

 • Tropisch (A): warm en vochtig, met neerslag gedurende het hele jaar.
 • Droog (B): weinig neerslag, met temperaturen die kunnen variëren van zeer heet tot zeer koud.
 • Gematigd (C): milde temperaturen, met neerslag gedurende het hele jaar.
 • Koud (D): koude temperaturen, met neerslag gedurende het hele jaar.
 • Polaire (E): zeer koud, met weinig neerslag.

Conclusie

De klimaat schaal is een belangrijk concept dat ons helpt om het klimaat beter te begrijpen en te voorspellen. Het is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder temperatuur, neerslag, wind en luchtvochtigheid, en wordt gebruikt om het klimaat van een bepaalde regio of gebied te classificeren. Er zijn verschillende klimaat schalen die worden gebruikt over de hele wereld, waaronder de Köppen-Geiger klimaat classificatie, de Trewartha klimaat classificatie en de Thornthwaite klimaat classificatie. Deze schalen zijn belangrijk voor wetenschappers en beleidsmakers die werken aan het verminderen van de impact van klimaatverandering en kunnen ons helpen om beter voorbereid te zijn op extreme weersomstandigheden.

Plaats een reactie