Klimaat Shanghai

Shanghai is een van de grootste steden van China en ligt aan de oostkust van het land. Het is een belangrijk economisch centrum en een populaire toeristische bestemming. Het klimaat van Shanghai wordt beïnvloed door de ligging aan de kust en de nabijheid van de bergen. In dit artikel zullen we het klimaat van Shanghai in detail bespreken.

Geografische ligging van Shanghai

Shanghai ligt aan de monding van de Yangtze-rivier, aan de oostkust van China. Het is de grootste stad van China en een belangrijk economisch centrum. Shanghai heeft een oppervlakte van ongeveer 6.340 vierkante kilometer en een bevolking van meer dan 24 miljoen mensen.

De stad ligt op ongeveer dezelfde breedtegraad als New Orleans in de Verenigde Staten en Sevilla in Spanje. Het klimaat van Shanghai wordt beïnvloed door de ligging aan de kust en de nabijheid van de bergen.

Klimaat van Shanghai

Het klimaat van Shanghai wordt gekenmerkt door warme zomers en koude winters. De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden (juni, juli en augustus) ligt rond de 30 graden Celsius, terwijl de gemiddelde temperatuur in de wintermaanden (december, januari en februari) rond de 5 graden Celsius ligt.

De lente en herfst zijn overgangsperiodes tussen de zomer en winter. In de lente (maart, april en mei) stijgt de temperatuur geleidelijk van ongeveer 10 graden Celsius in maart tot ongeveer 20 graden Celsius in mei. In de herfst (september, oktober en november) daalt de temperatuur geleidelijk van ongeveer 25 graden Celsius in september tot ongeveer 15 graden Celsius in november.

Shanghai heeft een gematigd zeeklimaat met een hoge luchtvochtigheid gedurende het hele jaar. De zomermaanden zijn het meest vochtig, met een gemiddelde luchtvochtigheid van ongeveer 80%. In de wintermaanden is de luchtvochtigheid lager, rond de 60%. De neerslag is het hele jaar door redelijk gelijkmatig verdeeld, met ongeveer 1000 millimeter per jaar.

Invloed van de ligging aan de kust

De ligging van Shanghai aan de kust heeft een grote invloed op het klimaat van de stad. De zee zorgt voor een matigende invloed op de temperatuur, waardoor de zomers minder heet zijn en de winters minder koud. De zeewind zorgt ook voor een verhoogde luchtvochtigheid, wat kan leiden tot mist en nevel in de wintermaanden.

De zee heeft ook invloed op de neerslag in Shanghai. In de zomermaanden kan de stad te maken krijgen met tyfoons, die gepaard gaan met hevige regenval en sterke winden. De tyfoonperiode loopt van juni tot en met september, met augustus als de meest actieve maand.

Invloed van de bergen

De nabijheid van de bergen heeft ook invloed op het klimaat van Shanghai. De bergen zorgen voor een barrière tegen koude lucht uit het noorden, waardoor de winters minder koud zijn dan in het noorden van China. De bergen hebben ook invloed op de neerslag, doordat ze de regenwolken tegenhouden en de neerslaghoeveelheid verminderen.

Bezienswaardigheden in Shanghai

Shanghai is een populaire toeristische bestemming vanwege de vele bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft. Enkele van de populairste bezienswaardigheden zijn:

  • De Bund: een promenade langs de Huangpu-rivier met historische gebouwen uit de koloniale tijd.
  • De Oriental Pearl Tower: een iconische toren met een observatiedek en een museum.
  • Yu Garden: een klassieke Chinese tuin uit de Ming-dynastie.
  • De Jin Mao Tower: een wolkenkrabber met een observatiedek op de 88e verdieping.
  • De Shanghai Tower: het hoogste gebouw van China en het op een na hoogste gebouw ter wereld.

Conclusie

Het klimaat van Shanghai wordt beïnvloed door de ligging aan de kust en de nabijheid van de bergen. De stad heeft een gematigd zeeklimaat met warme zomers en koude winters. De lente en herfst zijn overgangsperiodes tussen de zomer en winter. De ligging aan de kust zorgt voor een matigende invloed op de temperatuur en een verhoogde luchtvochtigheid. De nabijheid van de bergen zorgt voor een barrière tegen koude lucht uit het noorden en heeft invloed op de neerslag. Shanghai is een populaire toeristische bestemming met vele bezienswaardigheden, waaronder de Bund, de Oriental Pearl Tower en Yu Garden.

Plaats een reactie