Klimaat Uyuni: Een Overzicht van het Klimaat in de Zoutvlaktes van Bolivia

Uyuni is een stad in het zuidwesten van Bolivia, gelegen op een hoogte van 3.670 meter boven zeeniveau. Het is vooral bekend vanwege de nabijgelegen Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld. Het klimaat in Uyuni is droog en koud, met temperaturen die variëren afhankelijk van het seizoen.

Seizoenen in Uyuni

Uyuni heeft twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen loopt van mei tot oktober en is de beste tijd om de zoutvlakte te bezoeken. Tijdens deze periode is de lucht helder en de temperatuur overdag gemiddeld rond de 20 graden Celsius. ’s Nachts kan het echter erg koud worden, met temperaturen die dalen tot onder het vriespunt.

Het regenseizoen loopt van november tot april en is minder geschikt voor een bezoek aan de zoutvlakte. Tijdens deze periode regent het vaak en kan de zoutvlakte onder water komen te staan. De temperatuur is overdag nog steeds aangenaam, maar ’s nachts kan het nog kouder worden dan tijdens het droge seizoen.

Temperatuur in Uyuni

De temperatuur in Uyuni varieert sterk afhankelijk van het seizoen en het tijdstip van de dag. Overdag kan de temperatuur in het droge seizoen oplopen tot 25 graden Celsius, terwijl het ’s nachts kan dalen tot -10 graden Celsius. In het regenseizoen is de temperatuur overdag vergelijkbaar met die in het droge seizoen, maar kan het ’s nachts nog kouder worden.

Neerslag in Uyuni

Uyuni is een van de droogste plekken op aarde, met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van slechts 100 millimeter. De meeste neerslag valt tijdens het regenseizoen, maar zelfs dan is het niet veel. De zoutvlakte kan tijdens het regenseizoen onder water komen te staan, waardoor het moeilijk is om te reizen.

Wind in Uyuni

Uyuni is ook bekend om zijn sterke winden, vooral tijdens het droge seizoen. De wind kan soms zo sterk zijn dat het moeilijk is om te lopen of te rijden. Het is belangrijk om warme kleding en bescherming tegen de wind mee te nemen als je de zoutvlakte bezoekt.

Conclusie

Het klimaat in Uyuni is droog en koud, met temperaturen die variëren afhankelijk van het seizoen. Het droge seizoen is de beste tijd om de zoutvlakte te bezoeken, terwijl het regenseizoen minder geschikt is vanwege de neerslag en overstromingsgevaar. Het is belangrijk om warme kleding en bescherming tegen de wind mee te nemen als je de zoutvlakte bezoekt.

Plaats een reactie